Başkent Üniversitesi, nesli tükenmekte olan tüm canlıları koruma altına almak amacıyla yürüttüğü çalışmalara devam etmektedir. Doğayı ve canlıları koruma amacıyla yapılan projelerin temeli Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurul Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın 2006 yılında leopar alt türündeki büyük kedilerin Anadolu’daki son temsilcilerinden olan Anadolu Parsı’na sahip çıkması ve farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar başlatmasıyla atılmıştır. Başkent Üniversitesi, Anadolu Parsı’nın neslinin korunması yönünde farkındalığı artırmak amacı ile yapacağı faaliyetlerde kullanmak üzere 28 Ocak 2016 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’nden marka tescilini almış ve Anadolu Parsı’nı “Parsy” adı ile “Başkent Üniversitesi Maskotu” olarak belirlemiştir.
Doğaya ve doğal yaşama duyduğumuz duyarlılıkla, 1993 yılında tek bir bodur ağacın olduğu alana kurulmuş ve şu an dört buçuk milyon ağacın hayat bulduğu kampüsümüzde yüze yakın köpeğe ev sahipliği yapıyoruz. Boyunlarında isimlerinin yazılı olduğu künyeleri bulunan köpeklerin her birinin beslenmesi, sağlık kontrolleri ve aşıları yapılmaktadır. Kampüsümüz ayrıca koyun, keçi, tavus kuşu, keklik, baykuş, bıldırcın ve tavuklara da ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite bünyesindeki öğrenci toplulukları da doğa ve hayvanların korunması kapsamında birçok sosyal sorumluluk projesi ve faaliyeti yürütmektedir.
Üniversite olarak nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı’na sahip çıkıyoruz. Çevikliği ile bilinen Anadolu Parsı, Başkent Üniversitesi öğrencileri ile özdeşleştirildiğinde öğrencilerin ve tüm gençlerin çalışkan, azimli ve girişimci bireyler olmasını temenni ediyoruz.
Anadolu Parsı
Boyu 200-250 cm, ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarındadır. Yaklaşık ömrü 20 yıldır. Oldukça çevik olan Anadolu Parsı, Ege ve Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır. Neslinin tükendiği yönünde görüşler bulunmasına karşın, bugün Türkiye’de 10-15 adet kadar Anadolu Parsı’nın yaşadığı bilinmektedir.